fredag, 25 of april of 2025

Category » Bilder

Neptunkryssarförbundets årsmöte på Älvsjö Mässan söndagen den 13 november kl.11 lokal K14 (Scandinavian Boat Show)

Efter mötesförhandlingarna kommer Lennart Hägre att visa bilder och berätta om hur han gick tillväga när han renoverade sin mahognyneppe Stella nr 200.

Efter mötesförhandlingarna kommer Lennart Hägre att visa bilder och berätta om hur han gick tillväga när han renoverade sin mahognyneppe Stella nr 200.


Nytt nummer av NepparNytt på gång!

Nepparnytt nr 3 är nu på väg genom Postens försorg till medlemmarna! Lite om innehållet:

Nepparnytt nr 3 är nu på väg genom Postens försorg till medlemmarna! Lite om innehållet:

-          Vad hände i Öregrund under SM?

-          Roffe Plåt – Mästarnas Mästare?

-          Allt om årsmötet

-          Kåserier från kajutan – Håna aldrig en aktersnurra!

-          Reportage och resultat från seglingssäsongen 2011

-          m.m.


Nepparpokalen 2011

Nepparpokalen avgjordes i helgen på Baggensfjärden i strålande väder, soligt och vindar varierande mellan 2-8 m/s. KSSS genomförde också seglingarna på ett fantastiskt bra sätt, med fyra seglingar på lördagen och två på söndagen. Som vanligt var det jämnt i toppen även om paret Staffan och Birgith Eklund i S272 tidigt visade sin klass och ständigt var med bland topp tre. Det resulterade i att de var klara vinnare av vår ständigt vandrande pokal redan inför den avslutande seglingen.

Nepparpokalen avgjordes i helgen på Baggensfjärden i strålande väder, soligt och vindar varierande mellan 2-8 m/s. KSSS genomförde också seglingarna på ett fantastiskt bra sätt, med fyra seglingar på lördagen och två på söndagen. Som vanligt var det jämnt i toppen även om paret Staffan och Birgith Eklund i S272 tidigt visade  sin klass och ständigt var med bland topp tre. Det resulterade i att de var klara vinnare av vår ständigt vandrande pokal redan inför den avslutande seglingen.

  

 Tvåa totalt blev Göran Haglund/Per Sjöquist, S268, som efter en sämre förstadag hittade farten och rätt spår i de lite hårdare vindarna under söndagen och spikade bägge seglingarna.  På tredje plats slutade ett annat par som alltid seglar stabilt och är med i toppen, P-A Larssson och Micke Sääf i S269.

Vår ambition att bli största klass klarade vi inte riktigt. Elva startande neppare var ändå näst största klass, lika många som i J80-klassen. Störst var dock drakarna som samlade ett fält på hela 18 båtar. De fina förutsättningar som KSSS har i Saltsjöbaden, bra arrangemang och inte minst det fantastiska vädret gör att vi som seglade gärna återvänder till Baggen fler gånger framöver.

S227 Leif Bodinson

 

 

Resultat Neptunkryssarpokalen 2011 

En uppdatering kommer snarast under vinjetten Kappsegling av såväl resultatlistan som av ställningen i Neptun Cup.

 

 

Staffan och Birgith poserar med Neptunkryssarpokalen VIII, som de nu får sin första inteckning i. 

Staffan vinner därmed seglingarna om Nepparpokalen för fente gången.


Säsongsstart med Lidingö Runt

Traditionsenligt startade seglingssäsongen med Lidingö Runt i Stockholm. En vin vårdag med svaga vindar som kom att prägla seglingen. Tyvärr var bara tre neppare anmälda till seglingen vilket innebar att vi fick segla med övriga båtar i klassen Classic Yachts, som samlade allt från skärgårds-95:an Britt-Marie till skärgårdskryssare, 5:or och mälarbåtar.

Traditionsenligt startade seglingssäsongen med Lidingö Runt i Stockholm. En vin vårdag med svaga vindar som kom att prägla seglingen. Tyvärr var bara tre neppare anmälda till seglingen vilket innebar att vi fick segla med övriga båtar i klassen Classic Yachts, som samlade allt från skärgårds-95:an Britt-Marie  till skärgårdskryssare, 5:or och mälarbåtar.

Undanvindstart nedanför Lingöbron i svaga vindar innebär alltid en viss chanstagning. Bästa lotten drog vi i S227 som kunde bygga upp en ordentlig ledning till de andra nepparna nedför Lilla Värtan och upp genom Halvkakssundet. Detta trots att vi fastnade ordentligt i ett par vindhål längs vägen. Undanvinden övergick i kryss på Askrikefjärden och här gällde det att vara vaksam på vindpendlingar och var vinden blåste mest. Vi höll undan i ledningen nästan hela vägen upp men i slutet av Askrikefjärden hittade Göran och Per i S268 ett eget spår som höll hela vägen och så var de i kapp oss. Efter en mindre lyckad utflykt av oss ut mot Stora Värtan så var de också uppe i en rejäl ledning.

Som så ofta i Lidingö Runt så samlade fältet i hop sig i passagen vid Tranholmen och genom sundet ut mot Lilla Värtan och målgången. Här tog vinden helt slut. Vår lycka var, att efter att vi försökt undvika ett extra slag och pina oss förbi en udde vilket rent fysiskt visade sig ogörligt, tvingades vi slå för att komma loss. Efter att ha passerat precis för om Nisse och Björn i S265 som nu också kommit i kapp så lyckades vi hitta några egna små vindstråk längs Lidingölandet och kunde tråckla oss ut mot Lilla Värtan och de lite kraftigare vindstråk som stod där som första neppare. En fin seglings-dag blev det och som vi fick njuta ordenligt av. Den 13,5 nm långa banan tog oss nästan sex timmar att segla, Britt-Marie som kom igenom banan innan det började mojna ur var 2,5 timme snabbare! Svårt att räkna hem det, oavsett SRS-tal. s227  Leif B/Anders K

Foto: Ewa Toll


Uffa Fox Challenge 2011: Tuff skärgårdssegling med miljöuppdrag från Trosa till Helsingfors

Årets Uffa Fox Challenge blir en krävande 300 nautiska mil lång skärgårdskappsegling i sex etapper från Trosa via Åland till Helsingfors. Det blir tuff tävling kombinerat med ett vetenskapligt miljöuppdrag att ta prover på Östersjöns vatten. Tävlingen är för mindre seglande träbåtar.

Årets Uffa Fox Challenge blir en krävande 300 nautiska mil lång skärgårdskappsegling i sex etapper från Trosa via Åland till Helsingfors. Det blir tuff tävling kombinerat med ett vetenskapligt miljöuppdrag att ta prover på Östersjöns vatten. Tävlingen är för mindre seglande träbåtar.
- Det är ett sätt att få uppmärksamhet för de mindre båtarna i vår seglande kulturav, säger Olle Appelberg, projektledare hos Stiftelsen Scandinavian Yacht Trust, SCYT, som är arrangör. Det är de mindre båtarna som löper störst risk att försvinna på grund av bristande underhåll och intresse.
Utmaningen är både ett äventyr och en ett miljöuppdrag. Deltagande båtar ska ta flera olika sorters vattenprover, mäta siktdjup och göra dagliga observationer av vattnets kvalitet. Det sker på uppdrag av professor Lena Kautsky vid Askölaboratortiet, Stockholms Marina Forskningscentrums fältstation utanför Trosa.
Den första utmanaren att anmäla sig var den finländska hajbåten Myrskylintu med Petri Wilska, Vesa Humalisto och Mika Talvitie från Esbo Segelsällskap. Intresset för kraftprovet har varit störst i Finland och så här långt är det bara finska båtar som hört av sig.

Kanske för obekvämt för svenskar
- Kanske är det för obekvämt för svenskarna som hellre bankappseglar. Utmaningen i Uffa Fox Challenge är mer än kappsegling. Det gäller också att navigera rätt utan GPS, laga mat och leva campingliv i en liten båt under tretton dygn, kommenterar Olle Appelberg.
Racet startar den 24 juli i Trosa med mål i Helsingfors den 5 augusti.
Uffa Fox Challenge är SCYTs årliga utmaning till alla som seglar klassiska båtar att göra bragder i den brittiske båtkonstruktören Uffa Fox anda. År 1930 seglade han sin nybyggda lilla svenskinspirerade skärgårdskryssare Vigilant från Cowes i södra England till Sandhamn på 17 dagar.

Åttio år senare, i juli 2010 gjorde de tre unga britterna Luke Yeats, Jack Gifford och Will Shepherd om bedriften i en än mindre båt, den 15 kvadratmeters skärgårdskryssaren Vixen, byggd hos Oscar Schelins varv i Kungsör 1937. Den här gången gällde det den lite kortare sträckan Cowes – Trosa, 1000 nautiska mil, och den klarade man galant på 12 dagar och fem timmar. En verklig bragd eftersom de tre hade en koj att dela på och seglade dygnet runt över öppet hav.
Proven och observationerna under premiärseglatsen 2010 visade till både allmänhetens och forskarnas förvåning att Nordsjön var full av sopor som flöt omkring, medan Vixen i Östersjön inte träffade på något kringflytande skräp alls. Båtarna seglar nära vattnet och kan observera saker som forskningsfartygen inte ser. Dessutom är det ovanligt att fartygen undersöker så långa sträckor som förra året då man tog prover varje dygn från Cowes i England till Trosa i Sverige

Tävlingen är öppen för seglande träbåtar med en segelyta på maximalt 25 kvm och dit räknas bl a mindre skärgårdskryssare, mälarbåtar, folkbåtar, neptunkryssare, drakar, femmor, tumlare och finska hajbåtar.
Hajbåten Myrskylintu (Stormfågeln) är första utmanaren i Uffa Fox Archipelago Challenge. Den tillhör är en av de populäraste träbåtsklasserna i Finland. Hajbåten är knappt tio meter lång, den ritades 1930 och det har byggts uppemot 300 båtar. Den finns också variant i Frankrike, där det byggts 500 båtar. Numera finns båten också i plast.
Hajbåten är en mycket vacker, sjövärdig och älskad båt, tänkt för kappsegling men som även ger möjlighet till övernattning för tre personer. Hajbåten ritades 1930 av den kände finländske konstruktören Gunnar L. Stenbäck. Foto: Jorma Rautapää
.

Myrskylintu crew
Den finska trion Petri Wilska, Vesa Humalisto och Mika Talvitie från Esbo Segelsällskap utanför Helsingfors är först med att anta utmaningen Uffa Fox Challenge 2011. Det blir en krävande 300 nautiska mil lång skärgårdskappsegling i sex etapper från Trosa via Åland till Helsingfors. Tävlingen är öppen för mindre seglande träbåtar. Det blir tuff tävling kombinerat med ett vetenskapligt mijöuppdrag att ta prover på Östersjöns vatten. Bilden är från den kylslagna sjösättningen i Helsingfors den 4 maj.

 

Vixen
Uffa Fox Challenge är en årlig utmaning till alla som seglar träbåtar att göra bragder i den brittiske båtkonstruktören Uffa Fox anda. År 1930 seglade han sin lilla skärgårdskryssare Vigilant från Cowes i södra England till Sandhamn på 17 dagar. Åttio år senare, i juli 2010 gjorde de tre unga britterna Luke Yeats, Jack Gifford och Will Shepherd om bedriften i en än mindre båt, Vixen, byggd 1937. Det klarade man galant på 12 dagar och fem timmar. En verklig bragd eftersom de tre hade en koj att dela på och seglade dygnet runt över öppet hav. På bilden lämnar de England. Foto: Olle Appelberg

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION:
Olle Appelberg, 070 632 6624, olle.appelberg@sailtrust.org