måndag, 27 of mars of 2023

Kappseglaren

Neptunkryssaren är en av landets största kölbåtsklasser ur kappseglingsaspekten. Båttypen har SM-status och vid SM-seglingarna deltar normalt runt 25-35 båtar (48 stycken 1994).
Nivån på båtar och besättningar har höjts under 90-talet och flera erkänt duktiga seglare kappseglar nu endast Neptunkryssare. Information om årets SM hittar du under Aktuellt.

Trots att andelen plastbåtar och aluminiummaster ökar på bekostnad av träbåtar och trämaster är det dock fullt möjligt att med relativt små medel vara konkurrenskraftig. Senast 2010 vann en träbåt SM (Oskar Röös/Mats Rimmö Virving med båt 180, Kokett).

Med en trimvillig rigg, spinnaker och endast två personer i besättningen bjuder Neptunkryssaren alla seglare en utmaning. Båtens små proportioner ger igen större fördel med råstyrka.

Viktigare är teknik och en samtränad besättning vilket möjliggjort för många kvinnor att framgångsrikt tävla i klassen. Detta framför allt i mixade besättningar men även rena dambesättningar har funnits.

På senare år har allt fler besättningar utnyttjat att Neptunkryssaren är tillräckligt lätt för att kunna transporteras på en trailer efter vanlig personbil. Många åker nu runt med sin båt på land för att kunna deltaga i fler regattor. Resultatet blir stora fält även på mindre regattor.

Neptunkryssarpokalen, eller bara pokalen som den kallas, är en klassisk kappsegling (se Historia). Vissa hävdar att den är det riktiga mästerskapet i neptunkryssarsegling. Under många år har Neptunkryssarpokalen avgjorts med två egna seglingar i samband med SM.

För att åter höja pokalens status har den sedan 1999 åter blivit en separat segling. Runt 15-25 båtar har deltagit under dessa år.

Neptun Cup är en kappseglingsserie som skapades till säsongen 2001. Den består av regattor i framför allt mellansverige och Norrland.