tisdag, 23 of april of 2024

Ekolnregattan 2013

Årets Ekolnregattan bjöd på varierande vindar i både styrka och riktning. Då prognoserna var lite vind på lördagen och ännu mindre på söndagen så tog arrangörerna och deltagarna ett gemensamt beslut att bara segla på lördagen och segla så många seglingar som man hann med.

Varje race hade lite vind som ofta avtog och eventuellt kom tilbaka men ibland med en annan riktning. Detta gjorde det väldigt svårseglat och det blev en del omkast i placeringarna under racen.

6 båtar deltog  och i racen så blev resultaten för båtarna allt från topp till botten. Under dagen så hann man med att segla 5 race.

I det sista racet så blev det vindtomt inför den korta målkryssen och vindarna snurrade åt alla håll. Fyra båtar rundar upp märket och har kryss upp mot målfartyget. Dom två sista får efter rundning läns och sätter upp spinnaker. Alla båtar går sakta mot mål men dom med spinnaker har fått upp lite mera fart. Det blir brantare ju närmare mållinjen dom kommer men vinden bakifrån är den dominerande vinden och dom två sista båtarna blir etta och trea i mål i det sista racet.

Detta var i min mening ett av dom snurrigaste regattorna jag seglat och psykiskt svårt då det ibland såg ut som man skulle runda först men man rundade istället sist då vinden vred åt fel håll och avtog.

Men i dessa svåra förhållanden så blev S-265 med Nils Virving / Björn Ribbhagen vinnare en poäng före S-269 Per-Arne Larsson / Mikael Sääf. Trea blev S-39 med Kjell Gustafson / Edvard Darpö.

Hela resultatet och ställningen i Neptun Cup hittar ni under reslutat 2013 på hemsidan.

Mikael Sääf S-269