torsdag, 28 of mars of 2024

Saltsjöbadsregattan

Sex båtar till start i årets första regatta i Neptun-cup. Extra roligt var det att se Glittra med Kristoffer Harmark och Tomas Sundholm på startlinjen. Killarna bor ju som bekant i Sundsvall, gott och väl 50 mil från Saltsjöbaden.

Lördagens första segling blir uppskjuten i väntan på vind. Sjöbrisen kommer vid 12 och de sex klasserna släpps iväg. Tävlingsledningen vill genomföra fyra seglingar på lördagen med tanke på att väderprognosen för söndagen lovat regn och svaga vindar. Något som skulle visa sig klokt.

Seglingarna på lördagen genomfördes i vad som nästan kan betraktas som propagandaväder. Stabila vindar från syd-syd-ost som gav rättvisa seglingar och strålande solsken som stärkte humöret på seglarna. Temperaturen var väl det enda som inte riktigt nådde upp i propagandaklass.

Leif och Anders i Blå af Afvund gick både högt och fort i första seglingen och knep segern före ”Glittra” och ”Passepartout” med undertecknad på fjärdeplats. Lasse Hedblom och Bert Johansson blev femma och Claes Laurent och Anders Thalén sexa.

I andra seglingen fortsätter 227 att visa bra fart och tillsammans med kloka taktiska beslut spikar de även den seglingen. Rickard och Anette tar andraplatsen före Claes och Anders. Vi blir återigen fyra. Glittra har problem med materialet och slutar sexa och Lasse blir femma.

Tävlingsledningen håller högt tempo i seglingarna vilket innebär att femminutersskottet kommer i stort sett direkt efter sista båt i klassen gått i mål. Pontus och jag lyckas sno in spinnfallet i genuan mellan första och andra seglingen vilket innebär att vi kommer sent över linjen. Men vi hämtar tillbaka det vi förlorat och är hyfsat med ändå.

Tredje seglingen tas hem av Richard och Anette knappt före Leif och Anders. Glädjen hos besättningen i 240 går inte att ta miste på när de jublande passerar mållinjen. Tredje seglingen blir jämn. De fyra första båtarna går alla i mål inom ett par minuter. Bakom dem tappar Lasse i 232 gasten Bert i vattnet. Med en vattentempuratur på 7-8 grader gäller det att snabbt få upp Bert i båten. Lasse genomför räddningen sjömannamässigt och allt går bra. Men 232 väljer att segla in till hamn och står över fjärde seglingen. Claes och Anders får också problem när vantskruven till förstaget gängar upp sig och de helt plötsligt seglar utan förstag. Tur att allt händer på undanvinden. Men även de står över sista seglingen på lördagen.

I fjärde seglingen är det således bara fyra båtar kvar. Leif återställer ordningen och går till efterföljande champagne-cocktail med tre spikar och en andraplats i bagaget. En antydan till trötthet kan skönjas bland seglarna. Ett högt tempo tillsammans med hyfsade vindar gör att det syns en del missar i manövrarna i fjärde seglingen.

Söndagen kan bara sammanfattas med regn regn regn. Till en början tunt strilande, senare envetet ihållande.

Kristoffer och Tomas trivs bra i de svagare vindar som råder på söndagen. De spikar båda seglingarna med ”Blå af avund” som tvåa båda gångerna. På söndagen är vi med bra i båda seglingarna och kämpar (nåja) med Passepartout om tredjeplatsen i båda seglingarna. Claes och Anders har fortsatta problem. En spinne som snor sig i en lärundning i femte seglingen gör att de inte fullföljer seglingen och står över sista seglingen på söndagen.

Slutsegern går till Leif, två poäng före Glittra, som med en borträknad sjätteplats slutligen landar på nio poäng. Passepartout blir trea på 12 poäng. Det med en borträknad tredjeplats i första seglingen. Totalpoängen blir densamma som för tvåan Glittra.

Henrik Malmborg

 
Saltsjöbadsregattan
Leif och Anders i Blå af Afvund leder på länsen