tisdag, 4 of augusti of 2020

SM i Sundsvall

SM 2015 för Neptunkryssare i Sundsvall – Staffan Eklund och Erik Mattsson årets svenska mästare

1945 seglades det för första gången om Svenskt Mästerskap i Neptunkryssare. Mästerskapen har sedan seglats varje år i obruten följd vilket innebär att vi i år seglade vårt 71:a raka SM.

Arrangör i år var Sundsvalls Segelsällskap och hela 35 Neppare från Linköping i söder till Örnsköldsvik i norr kom till start. Antalet deltagare var det högsta på hela 2000-talet och visar att klassen seglar i medvind. Det är ytterst få andra klasser som samlar så stora startfält – och det i en båt som konstruerades för 77 år sedan. Men klassen har ju moderniserats varsamt genom åren och även om skrov, rigg- och segelplan är 70 år gamla så är segel och beslag ofta av modernaste slag.

 
23 Neppare i Vindhem
23 av totalt 35 neppare som fick plats i hamnen i Vindhem
 

Klassen på båtar och seglare är jämn och hård och inför seglingarna så fanns i vart fall 10 – 15 besättningar med en realistisk chans att segla hem ett SM. Största favoriterna var dock Staffan Eklund/Erik Mattsson från USS i 272 New Life, SM-debutanterna Kristoffer Harmark/Arne Kappinen från SuSS i 237 Glittra och fjolårsmästarna Per-Arne Larsson/Mikael Sääf från ESK i 269 Iziz.

Vindprognoserna var i stort sett likalydande för alla tre SM-dagarna – NV 3 – 4 m/s men betydligt mer i byarna. En sydgående ström som var ovanligt kraftig skulle också visa sig ställa deltagarna inför vissa strategiska och taktiska problem.

Första dagens seglingar gick i vindar som levde upp till prognosen med viss råge. Det var dock både vridigt och byigt och långt ifrån enkelt att hitta rätta vägen på kryssarna. Den sydgående strömmen gjorde också att många som tyckt sig ta höjd ordentligt innan man la sig på styrbords layline in mot kryssmärken ändå fick problem när strömmen drev ner dem under märket.

Två av huvudfavoriterna – Eklund/Mattsson och Harmark/Kappinen – visade dock omedelbart att de bemästrade svårigheterna och tänkte leva upp till favoritskapet. Efter serierna 2 – 5 – 1 resp. 7 – 3 – 2 så toppade de efter första dagen närmast före SM-vinnarna från 2011 och 2012 – Rolf Erixon och Magnus Gustafsson i 205 Carisma. Larsson/Sääf hade dock en tung dag och efter serien 14 – 11 – 10 så var nog segerchanserna borta redan efter första dagen.

 
Christer och Myran
228 Black Pearl med Christer och Myran Olsson startade SM bra men föll tillbaks till en femte plats
 

Dag två bjöd på samma vindriktning, men någon svagare i styrka, och den sydgående strömmen fanns också kvar. Firma Eklund/Mattsson ångade på i samma stil som första dagen och med serien 1 – 3 – 2 så verkade mästerskapet i praktiken kanske vara avgjort redan innan sista dagens två seglingar. Men det visade sig att herrarna varit lite väl ivriga i dagens sista segling (som efter en allmän omstart kördes iväg med skärpt startregel) och var diskade för tjuvstart! Trist för dem naturligtvis men bra för spänningen i tävlingen.

Harmark/Kappinen hade också haft en bra dag och med serien 8 – 2 – 3. Med det låg man bara 5 poäng efter inför sista dagen men hade ett ess i rockärmen i form av en borträknad 8:e plats mot ledarnas disk. Man hade alltså råd att göra en dålig segling medan Eklund/Mattsson hela tiden seglade med kniven mot strupen och inte fick göra bort sig (eller ha otur med vind eller ström) i någon segling. Förutom de två ledarbåtarna så hade i stort sett alla andra förväntade toppbåtar haft ett eller flera besök i de bakre delarna av resultatlistan
Den 7:e seglingen visade sig också bjuda på ett vindlotteri där alla toppbåtar gick ut på vänsterkanten på andra kryssen och drog en nitlott då vinden vred 30 – 40 grader mot N. Köbåtar som gått ut på högerkanten var plötsligt i topp medan de som legat i topp hamnade rejält ner i fältet. Tätduon hade dock hållit ihop men inför sista seglingen hade New Lifes försprång till Glittra minskat till 2 poäng.

Precis före start för sista seglingen vred vinden 90 grader mot O men som tur var uppmärksammades detta av seglingsledningen som kunde skjuta upp starten för att lägga en ny bana. I sista seglingen visade sen Eklund och Mattsson att de inte tänkte sumpa chansen till att ta hem sitt första SM och redan på första kryssen tog de greppet om seglingen och kunde så småningom ta sin 3:e spik det här SM:et.

 
Staffan och Erik
Nybadade svenska mästarna Erik Mattsson (t.v.) och Stefan Eklund från Upsala Segelsällskap
 

Staffan Eklunds bror Björn Karjel hade tillsammans med Håkan Wågström en mycket bra sistadag och med två tredjeplatser så seglade man också upp sig till en 3:e plats totalt.

Sammanfattningsvis var det här ett mycket, mycket bra SM med:
* Värdiga vinnare som varit nära många gånger förut utan att ha lyckat knyta ihop säcken
* Pigga SM-debutanter som direkt tog hem en silverplakett
* En veteran på bronsplatsen som seglat samma båt sedan den var ny 1976
* Stort och mycket kvalificerat startfält
* Perfekta arrangemang på sjön – vi upplevde inte att seglingsledningen gjorde ett enda misstag under hela SM
* Fantastiska landarrangemang ute på Vindhem – boende fixat åt alla, frukostar, matpaket, middagar och all tänkbar service
* En mycket bra regattamiddag efter prisutdelningen på lördagskvällen
* Bra väder – betydligt bättre än det som meterologerna utlovat (hotat med)

Göran Haglund
268 Sjöfröken II

Resultatet för regattan och cupen finns under kappsegling / resultat.