torsdag, 25 of april of 2024

Tjugotre neppare startade på Höstrasta!

Stockholms SS höstseglingar vid Rastaholm samlade ett rekordstort startfält i nepparklassen. Totalt tjugotre startande är ett antal många klasser skulle vara glada att få ihop vid SM och visar på klassens popularitet. Även övriga klasser var fler än på många år vilket gladde tävlingsledare Ove Andersson som på sedvanligt rutinerat sätt ledde arrangemanget.

Lördagen bjöd på tre seglingar under gradvis ökande vind från ca 4 m/s i första till uppemot 8-10m/s i slutet av tredje. Bäst inledde S272 med Staffan Eklund/Erik Mattsson som var först i mål i första seglingen, men då det visade sig att de tjuvstartat gick segern till S227 Leif Bodinson/Anders Kling följda av S228 Göran Haglund/Per Sjökvist och S240 med bröderna Holmlund. Andra seglingen spikades säkert av S265 Nils Virving/Björn Ribbhagen före S228 Christer Olsson/Ulf Dahlgren och Eklund/Mattson.

I tredje seglingen lyckades Bodinson/Kling komma loss och trots en mycket vinglig läns i hårdnande vind säkra segern före Olsson/Dahlgren och Haglund/Sjökvist. Det innebar att S227 och S228 delade förstaplatsen efter första dagens seglingar tätt följda av S265 och S268.
Många startande, stark vind och flera klasser med olika båttyper på samma bana ledde till ett antal incidenter och kollisioner. Som tur var utan personskador eller mer omfattande haverier, men man kan önska sig att alla tänker till på marginalerna även om det är kappsegling. Erfarenheten säger att man tjänar mer på att segla säkert än att chansa!

Lördagen avslutades med en trevlig regattamiddag i kvällssol på SSS fantastiskt fina klubbhus. Restaurangen hade dukat upp en fin buffé för de cirka femtio seglare som valt att stanna.

Söndagen bjöd på mer måttliga vindar, om än ganska varierande i styrka. Första seglingen spikades av S 228 Olsson/Dahlgren före S272 Eklund/Mattsson och S265 Virving/Ribbhagen. Det såg ut att vara guldläge för S228 att ta sin första stora regattaseger i neppare, men det skulle visa sig som så många gånger förr att gammal är äldst. Sista seglingen var nämligen Virving/Ribbhagen åter i topp, den här gången följda av S205 Gustafsson/Johansson och S264 Thomas och Bo Rogalin. Det räckte för att Virving/Ribbhagen skulle vinna totalt före Olsson/Dahlgren, på samma poäng men med fler förstaplatser. Trea totalt kom S227 Bodinson/Kling.

Hela resultatlistan och slutställningen i rankingserien Neptun Cup finns under fliken kappsegling / resultat.

Totalt sett en mycket fin seglingshelg och en bra avslutning på säsongen 2015. Tack SSS och alla gästande båtar!

/S227 Leif