fredag, 19 of april of 2024

Saltsjöbadsregattan

Så var det äntligen dags för säsongspremiär i Neptunkryssarcupen. Sju tappra Neppare samlades i Saltsjöbaden helgen 28-29 maj. Väderprognosen för lördagen utlovade svaga vindar från ost och växlande molnighet, inledningsvis med några skurar som vi fick känna av under utseglingen.

Första start blir uppskjuten på grund av utebliven vind. Efterhand kommer vinden som utlovat från ost, om än svag. Nepparna släpps iväg som sista klass. Det visar sig att banläggarna varit väl optimistiska och vi klarar inte av maxtiden i första seglingen. Och tur är väl det för vi i 273 har inte riktigt fattat att det är kappsegling ännu.

I segling två (det som blir nr 1) har tävlingsledningen kortat ner banan och nu har vinden också ökat i styrka. Leif i Blå af avund visar sig vass som vanligt på Baggen och kniper första platsen före undertecknad i 273 som seglar om Borta med vinden på målrakan.

I andra seglingen svänger det en del. Vindarna skiftar, både i styrka och riktning och placeringarna kastas om under seglingen. Nisse tar en klar seger i det här racet före 227. Passepartout hänger också med bra i det här racet och seglar in som ohotad trea.

I sista seglingen dag 1 har tävlingsledningen kortat ner banan ytterligare. Kryssbenet är nu inte mer än en halv distansminut långt. Det innebär att fältet håller sig samlat hela vägen runt de två varv som ska seglas. När sista lämärket rundas leder Leif före Borta med vinden och övriga jagandes bakom. Leif håller undan och kniper förstaplatsen före Nisse. Samma ordning återspeglas i sammandraget. Efter första dagens seglingar leder Leif på 4 poäng för Nisse på sju.

Söndagen bjuder på stabilare vindar om än fortfarande skiftande. Vi i 273 kommer iväg bra i första seglingen och leder efter första kryssen (något som aldrig tidigare hänt) med Leif i 227 jagandes bakom. När vi på andra varvet rundar kryssmärket har Leif gått förbi och vi har Nisse jagandes bakom istället. Vid målgången har vi även blivit omseglade av Nisse. Med en tredjeplats tar vi in en poäng på Rickard som slutar fyra och nu är vi bara en poäng från pallen.

Femte seglingen inleds med en tjuvstart och enskild återkallelse. Ingen i fältet ger sig tillkänna. Kjell i Tonita och Leif skaffar lucka mot resten och håller ifrån. Bakom kämpar 265, 240 och 273 om tredjeplatsen. I det här läget är kampen om tredjeplatsen fortfarande helt öppen. Vi i 273 gör ett dyrköpt misstag (när i stort sett bara upploppet återstår) som tvingar oss att segla sista biten för bara storen. Kampen om tredjeplatsen är över och vi får även se Tonita passera oss i totalen efter att de spikar sista seglingen sedan det visat sig att Leif var den som tjuvade.

Trots tjuvstarten i sista seglingen vinner Leif i ”Blå af avund” överlägset årets första regatta. Som lika klar tvåa slutar Nisse i ”Borta med vinden”. Trea slutar Rickard i Passepartout på 13 poäng, en poäng före 39 och 273.

Sammanfattningsvis vill jag ge KSSS beröm för väl genomförda seglingar. För egen del tycker jag det är tråkigt att inte fler Neppare prioriterar den här fina regattan. Sedan var det kul se Göran Walldelius i 253 på startlinjen, troligen taggad efter förra säsongens avslutning på Rasta.

Resultat och aktuell ställning i Neptunkryssarcupen finns under fliken Kappsegling, Resultat ovan.

Henrik Malmborg