onsdag, 25 of november of 2020

Självbygge för 20 år sedan

Nepparnytt nr 2 har nu kommit ut i medlemmarnas brevlådor. Där kan ni läsa en artikel av Mikael Sääf om hur bygget av Neptunkryssare 275 har skett hos Nicanders Båtvarv i Lysekil. Ni har också kunnat följa bygget här på hemsidan sedan i höstas med många bilder.

Som framgår nedan har nu också båten lastats på sin trailer för vidare transport till de nya ägarna i Tyskland.

Själv byggde jag (tidvis med hjälp av några andra nepparseglare) min neppare 268 Sjöfröken II som självbygge vid Dyviks Marina 1998-1999. Direkt efter det så byggdes också 269 Iziz. Dessa två båtar är också de sista (senaste?) som amatörbyggts. Tanken var att jag skulle skriva en självbyggeri-handledning som hjälp för andra amatörbyggare. Sen mäktade jag tyvärr inte med att skriva någon handledning (att bygga båt själv var jobbigare än jag tänkt mig) men för några veckor sen hittade jag mina gamla anteckningar – delvis i form av en byggdagbok – nere i källaren. Jag skrev rent dem och kompletterade med inskannade dia- och svartvita bilder (på den tiden plåtade man fortfarande analogt). Och eftersom jag är redaktör för den här hemsidan så beslöt jag självsvådligt att lägga ut det slutliga alstret – kanske som en inspiration för den som kanske vill beställa ett halvfabrikat från Nicanders för att sen färdigställa själv. För något renodlat självbyggeri tror jag inte någon ger sig på i dagsläget – eller?

Beskrivningen finns ovan under ”Berättelser” men även här Bygget av Neptunkryssare 268

/Göran Haglund.